NE9EN
Werkwijze
Het maakt niet altijd uit wat je doet tijdens de therapie, in mijn ogen gaat het er vooral om hoe je prettig samen kan zijn. Als je je op je gemak voelt bij een ander, dan maakt dat het allemaal een stuk fijner om aan de slag te gaan met jezelf. Iets willen veranderen bij jezelf kan door in beweging te komen, wat zich in mijn praktijk vaak uit door te spelen met drama-therapeutische werkvormen. Daarnaast maak ik gebruik van de zogenoemde BAH methode (Beweging Als Houvast methodiek), voorheen de EBL methodiek. Met name bij kinderen en jongeren waarbij de relationele ontwikkeling langzamer verloopt dan de emotionele,- en/of cognitieve ontwikkeling. Hieronder staat kort omschreven wat deze methodiek en dramatherapie inhoudt.

Beweging Als Houvast

Vanuit een methodiek genaamd Beweging Als Houvast (voorheen genaamd EBL), kun je bewegingen ten opzichte van elkaar vanuit de relationele ontwikkeling analyseren, middels video opname. Er wordt een advies gekoppeld aan deze analyse wat toegepast kan worden in contact met de client tijdens de therapie. Tevens kan dit op aanvraag met praktische handvatten omschreven worden om thuis toe te passen en/of op school/omgeving.
Je kijkt met name naar de communicatie vanuit de beweging in plaats vanuit het verbale aspect. Wanneer bewegingen erg van elkaar verschillen ben je moeilijker te begrijpen voor elkaar. Wanneer je in contact met de ander precies hetzelfde beweegt kan je niets van elkaar leren. In contact moet er daarom een balans zijn tussen hetzelfde en verschillend bewegen, zodat er een patroon kan ontstaan waarin je elkaar volgt (hetzelfde) dit afwisselend met iets van jezelf inbrengen (verschil). Hierdoor ontstaat er een prettige interactie. 
Het doel van de BAH methode is het herstellen, ontwikkelen en verbeteren van relationele vaardigheden. Om gedragingen beter te kunnen begrijpen kun je dit vergelijken met de ontwikkeling van het jonge kind (0-4 jaar). Tijdens deze eerste vier levensjaren leg je in feite de basis van die relationele vaardigheden. Deze vaardigheden heb je nodig om uiteindelijk zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij.

Dramatherapie

Dramatherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij spel centraal staat. 
Soms is het lastig om je problemen te vertellen, omdat je het niet wilt, lastig vindt of niet weet waar je moet beginnen. Dan kan spel heel erg helpen om het toch “ bespreekbaar” te maken, zonder erover te hoeven praten. Denk daarbij aan toneelspel, improvisatiespel, je verkleden, verhalen maken, met de handpop dieren spelen, opdrachten doen, spelletjes spelen etc. Door te handelen doe je ervaring(en) op. Hier mag je zijn wie je bent of kan je even helemaal iemand anders zijn door een rol te spelen en ervaren hoe dat is. Lekker ervaren, oefenen en bovenal je eigen kracht voelen! 

Share by: